top of page

Davranış Bozklukları ve

Rehabilitasyon

 

Köpekler insanlar gibi düşünmezler bu yüzden köpeklerimizin olağandışı verdikleri tepkiler çoğu zaman anlaşılmaz. Örneğin gereksiz havlama, kapı tırtıklama, zil çaldığında havlayarak kapıya koşma, agresyon gösterimi, saldırı, ısırma, eve giren insanların üzerine zıplama, eşya kemirme gibi davranış bozuklukları sıkça görülür. Genel olarak bu davranışlar sergilendiğinde sahipleri köpeklerinin durduk yere anlamsız davranışlarda bulunduğunu söylerler ancak durum böyle değildir.

 

Köpekler evde de olsalar yaşadıkları yerleri doğal yaşam alanı olarak görürler, bu yüzden korumaları gereken alanları vardır, av alışkanlıkları vardır, etraftan gelecek yırtıcılara karşı önlem alma içgüdüleri vardır. Eğer köpeklerimize birlikte yaşadığımız bölgede yaşam kurallarını öğretmezsek bu tarz davranış bozuklukları ile her zaman karşılaşırız.

 

Rehabilitasyon süreci köpeğimizin ve bizim yaşam alanımızda huzurlu bir hayat sürebilmek için davranış bozukluklarının giderilmesidir.

 Temel İtaat Eğitimi ve Rehabilitasyon

     Köpeklerimizin ve sahiplerinin daha iyi iletişim kurabilmesini sağlamak ve hayatlarını kolaylaştırmak için pozitif eğitim.

Köpek Eğitimi

Temel İtaat Eğitimi

 

Temel itaat eğitimi tasmalı eğitim (leash obedience) anlamını taşır. Köpeğinizin günlük hayatta evde veya dışarıda gerek duyacağınız temel komutları uygulaması sağlanır. Temel itaat eğitimi köpeğiniz ve sizin hayatınızı kolaylaştırır, köpeğinizle birlike daha mutlu vakit geçirmenizi, kısaca köpek ile sahibinin doğru iletişim kurmasını sağlar. Temel itaat eğitimi aşağıdaki komutlardan oluşur.

 

Yürü (izle)

 

Köpeğinize yürü komutu verdiğinizde köpek sizin adımlarınızı izleyerek yürümeye başlar. Topuklarınızın yere vuruşunu takip eder ve ne sizden geride kalır ne de ileri geçer, durduğunuz anda köpek de durur, bu sayede kayış gerilmez sizin güç harcayarak köpeği kontrol etmenize gerek kalmaz. Etrafta dikkat dağıtıcı unsurlar olsa bile köpek çekiştirmez koşmaya çalışmaz ve nizami yürüyüşe devam eder. Böylelikle köpeğinizle birlikte kolaylıkla uzun, güven içinde ve rahat yürüyüşler yapabilirsiniz.

 

Otur

 

Köpeğin komutu aldıktan sonra ikinci bir komut gelene kadar oturması sağlanır. Herhangi bir anda siz ihtiyaç duyduğunuzda otur komutunu kullanabilirsiniz. Gene anlamda otur komutu aynı zamanda bekle demektir çünkü köpek ikinci komut gelene kadar oturur vaziyette beklemektedir. Otur komutu ile aynı zamanda etrafta çekincesi olanlara karşı köpeğinizin iyi bir dost olduğunu gösterebilirsiniz.

 

Yat

 

Yat komutu da siz her hangi bir durumda köpeğinize komut verdiğinizde yatıp beklemesini sağlar. Bu komutta bekle komutu ile aynı anlamda kullanılabilir, ikinci bir komut gelene kadar köpeğiniz yatar pozisyonda bekler. Etrafta oluşacak uyarıcılara tepki vermez komutu uygular. Yat komutu ile de yine etrafta çekincesi olanlara karşı köpeğinizin iyi bir dost olduğunu tehditkar bir yapısı olmadığını gösterebilirsiniz.

 

Bekle

 

Bekle komutu herhangi bir durumda köpeğinizden uzaklaşmanız gerektiğinde veya köpeğiniz sizden uzaklaştığında kontrolsüz bir olay yaşamamanız için önemlidir. Köpeğinize Bekle komutu verdikten sonra siz uzaklaşıp yeniden yanına gelene kadar veya siz gel komutu verene kadar olduğu yerde bekler ve etraftaki uyarıcılara tepki vermez (kedi kovalama, diğer köpeklere koşma vs.). Otur – Bekle veya Yat – Bekle komutları aynı işlevdedir.

 

Gel

 

Gel komutu köpeğinizi kontrol altında tutmanız için en önemli komutlardan biridir. Evde, veya dışarıda köpeiğiniz sizden uzakta veya gözden kaybolmuşsa Gel komutu ile köpeğinizi yanınıza çağırabilirsiniz. Köpeğiniz sizden uzaktayken herhangi bir şekilde istenmeyen bir etkiye maruz kalırsa örneğin araç yoluna yaklaşma veya başka bir köpeğin tehditi gibi bu durumda Gel  komutu vererek gerçekleşecek olan herhangi bir agresif durumu engellemiş olursunuz ve köpeğiniz yanınıza gelir.

pozitif köpek eğitimi
bottom of page